Na bezchmurnych obszarach zdjęć satelitarnych pozyskanych przez satelitę Sentinel 2 można obecnie dostrzec intensywnie kolorystycznie wybijające się pola uprawne w kolorze jasnozielonym i limonkowym. To nic innego jak pola obsiane kwitnącym o tej porze roku rzepakiem.
Maj to okres kwitnienia rzepaku. Jest roślina o wielu twarzach bardzo ważna dla polskiej i europejskiej gospodarki.
Rzepak jest źródłem przede wszystkim taniego i wartościowego oleju a także miodu. Wysoka kaloryczność rzepaku czyni z niego ważny surowiec energetyczny w produkcji biopaliw powstających z ubocznych produktów po produkcji oleju (śruty, wytłoków czy glicerolu).
Śruta rzepakowa poekstrakcyjna stanowi ponadto bogatą w biało paszę dla zwierząt natomiast otrzymana słoma jest wykorzystywana w przemyśle do produkcji m.in. płyt pilśniowych. Według prognoz światowe zapotrzebowania na rzepak będzie ciągle rosnąć a jego największym producentem obecnie jest Unia Europejska.
Olej rzepakowy ma podobną zawartość kwasu oleinowego co oliwa z oliwek, przez co nazywa się go oliwą północy. Olej z rzepaku traktowany jest jako najlepszy tłuszcz pozyskiwany tradycyjnie w naszym regionie.
Bartosz Wieczorek, Zakład Teledetekcji Satelitarnej, IMGW-PIB
Obrazy satelitarne: opracowanie B. Wieczorek, ZTS